Vad vi pratar om när vi pratar om böcker

2018/02/22 0 Okategoriserade

Under 2017 bloggade jag på Debutantbloggen. Det förgyllde mina tisdagar, eller alla dagar. Dessutom hade jag äntligen ett forum med roliga likasinnade personer att prata om litteratur och skrivande med. Människor utanför skriv-världen orkar ju märkligt nog inte höra om skrivandets toppar och dalar alla tider på dygnet.

Men redan efter sommaren, när halva året hade gått, började en molande känsla gro i magtrakten. Dels hade mitt trängande behov av att läsa igen efter år av skrivande (har svårt att läsa samtidigt som jag skriver) börjat ge sig tillkänna, dels anade jag tomheten som skulle uppstå när debutantåret var över.

Därför ropade jag ja direkt när jag blev tillfrågad om att vara med i en ny programidé på Youtube. Daniel på produktionsbolaget Concept Media Stockholm, som under etiketten Bokfilm producerar filmer för den litterära branschen, hade fått syn på mig under Bokmässan och tänkte att jag skulle passa till programmet.

Jag deltog i Storytels berättarbattle tillsammans med författarna Albert Lindemalm och Helena Dahlgren, laget Urtrevligt AB. En jätterolig tävling som gick ut på att visa hur Storytel Original jobbar. Har skrivit lite om det här.

Vi vann faktiskt tävligen med vår erotiska thriller ”Lösögonfransar och plasthandskar” och stämningen var uppsluppen. Kanske delvis för att resultatet hade föregåtts av hårt arbete i vip-loungen. (Kattsugrörsglasögon är oerhört praktiska, förstår inte varför de inte tillverkas i en större upplaga).

Hur som helst är jag oerhört tacksam över att jag blev tillfrågad.

Vad vi pratar om när vi pratar om böcker är förutom världens krångligaste förkortning (VVPONVPOB) ett bokpratarprogram som handlar om de senaste böckerna och allt annat runtomkring som man bara måste veta när det gäller litteratur.

Vilka omslag är underbara? Vilken bok skulle du aldrig ge till svärmor? Eller varför inte, vilka är dina skämsböcker?

Varannan vecka träffas vi som en liten bokcirkel på Alfa Antikvariat i Stockholm. Panelen består av, förutom mig själv, Peo (författare), Jenny (författare), Pernilla (bokbloggare), Alex (författare och manusförfattare) och Rasmus (skådespelare och bokbloggare).

I varje program diskuterar vi en huvudbok (alla genrer är representerade) och tipsar om nya och gamla böcker. Helt enkelt de vi själva gillar att läsa. För gemensamt för oss alla är att vi älskar att läsa.

Daniel startade programmet för att han såg ett glapp mellan de klassiska bokrecensionerna som tappar mark i både tidningar och tv och de snabba instagrambilderna som visar ett bokomslag med en tumme upp. VVPONVPOB är ett glatt mellanting. Man får helt enkelt vara med i vår bokcirkel.

I senaste avsnittet diskuterar Rasmus, Alex och Jenny boken Stanna hos mig. De kommer också med strålande tips, går igenom nyhetshögen och reder ut begrepp som pretentiös och sentimental. I love it! Kolla in får du se.

 

 

 

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *